2021/01/05 03:00o.
Pestizidak eta produktu kimikoekin egindako ongarriak erabiltzearen ondorioz, gero eta ohikoagoa da pertsonek elikagai naturalagoak kontsumitu nahi izatea. Horregatik, etxean baratzea izatea aukera ona bihurtu da, ez bakarrik elikagai naturalak eta propioak jateko, baita naturarekin lotura sortzeko eta zergatik ez, denbora-pasa bat izateko eta dibertitzeko ere. Ezagutza eta zaintza batzuk behar dituen zeregina bada ere, ez da aditua izan behar hori egiteko.
Jessica Rivasek, 'Sugamuxi Tú y Yo' konpostajeaz arduratzen den enpresa baten proiektuen koordinatzaileak, adierazi duenez, funtsezkoa da "gustua eta jakin-mina izatea zure elikagaiak ereiteko zorionaren inguruan eta goizean edo arratsaldean eguzkia iritsiko den leku baten inguruan".
Gainera, hasteko, "Usaintsuak" landatzea gomendatzen du, "Gero barazkietara pasatzeko eta, lekua emanez gero, artadietara pasatzeko". Etxean landatzeak eta naturaren prozesuak ezagutzen hasteak ingurumena zaintzearen garrantziaren kontzientzia sortzen du, eta diziplina berriak ezagutzera eramaten du, hala nola konpostajea, etxeko hondakinak behar bezala bereiztea eta organikoak erabiltzea baratzea zaintzeko balioko duen ongarria sortzeko.
"Sagamuxi erakundeak zuk eta biok 'Konposta gehiago, zabor gutxiago' programa garatu dugu, eta horren bidez, ezagutza eta tresnak eskaini nahi dizkiogu, inork ez dezan hondakin gehiago bidali behar ontzitegira eta ekintza jasangarri eta erreal bat sor dezan, ereitera gonbidatzeko", esan zuen Rivasek.
Informazio gehiago