Berriak

2025/7/8 Ingurumen albisteak

Kakaoa, kafea eta garia: Biodibertsitateak eta krisi klimatikoak mehatxatutako EBko elikagaien inportazioak

Biodibertsitatearen galerak eta klima-aldaketak gero eta gehiago mehatxatzen dituzte Europak inportatutako elikagai nagusietako sei, txosten berri batek ohartarazi duenez. Klimaren Europako Fundazioa ekimen filantropikoaren enkarguz, Foresight Transitions aholkularitza britainiarrak artoaren, arrozaren eta gariaren oinarrizko laboreen urrakortasuna aztertu zuen, baita kakaoa, kafea eta soja ere, EBko nekazaritzako elikagaien ekoizpenerako eta esportazioetarako funtsezko lehengaiak.

Jakin zuten sei elikagai horien inportazioen erdia baino gehiago klimarekiko kalteberak ziren herrialdeetatik zetozela, eta baliabide mugatuak zituztela egokitzeko. Horietako hiruren kasuan (garia, artoa eta kakaoa), inportazioen bi heren osorik biodibertsitatea duten herrialdeetatik datoz.

"Ez dira mehatxu abstraktuak", dio Camilla Hyslop txostenaren egile nagusiak. "Enpresetan, enpleguan eta kontsumitzaileentzako elikagaien eskuragarritasunean eta prezioan eragin negatiboa duten moduak erabiltzen ari dira, eta okerrera baino ez dute egiten".


Informazio gehiago