Berriak

2025/2/10 Ingurumen albisteak

Muskuilu maskorrak birziklatzea: hondakin horiekin amaitzeko alternatiba bitxia Galizian

Muskuiluak gastronomian gustukoen duten moluskuetakoa dira, zapore, prezio eta nutrizio-ekarpenagatik. Zoritxarrez, hamarkadetan zehar, beren maskorrak alferrik galtzen aritu ginen, erabil daitezkeenean. Duela gutxiko ikerketek muskuiluen maskorrak egunero nola aprobetxatu azaltzen dute. Galiziako aukera bitxia da.

Madrilgo Unibertsitate Politeknikoaren arabera, Galizia muskuilu gehien ekoizten diren eskualdeetako bat da, eta munduan bigarrena da Txinaren ondoren. Industria horrek hondakin-bolumen handia sortzen du, maskorra produktuaren pisuaren % 31-33 baita.

Zientzialariek aurkitu dute muskuiluen oskola hainbat modutan erabil daitekeela. Hori guztia, moluskua ezerk baztertzen ez duen ekonomia zirkularreko prozesu bat garatzeko helburuarekin.


Informazio gehiago