Berriak

2020/3/11 Ingurumen albisteak

Nola janaria prestatu klima aldaketaren aurka

2019ko abuztuan, Klima Aldaketari buruzko Adituen Gobernu Arteko Taldeak (IPCC) lurzoruaren erabilerei buruzko txosten bat argitaratu zuen, gai batean argia izan zena: dieta giltzarria da klima-aldaketaren aurkako borrokan. Lekale eta landareen kontsumoan oinarritutako dietek gas gutxiago isurtzen dute berotegi-efektuarekin haragia hazten den dietek baino. Kontua ez da barazkijalea edo beganoa izatea (nahiz eta bi aukerok, behar bezala kontrolatuta, guztiz osasungarriak eta seguruak diren), baizik eta animalia-jatorriko elikagaien kontsumoa mugatzea eta, hala egiten dugunean, modu jasangarrian ekoitzitakoak bilatzea.

Haragiaren kontsumoaz haratago, janaria prestatzea hain ohikoa den ekintza batean, kontzienteagoak izan gaitezke, eta ingurumenean eragin txikiagoa duten eta gure emisioak murrizten dituzten praktika txikiak sar ditzakegu. Izan ere, dieta klimatiarraz hitz egiten da jada, 'Climatarian' anglizismoaren alternatiba bat, planetarentzat hain kaltegarria ez denaren arabera zer eta nola jan aukeratzen duen pertsona gisa defini daitekeena.

2016an, Ekologia eta Garapena Fundazioak (ECODES), Biodiversidad Fundazioaren laguntzarekin, 'Klimarekin bat datorren elikadura' izeneko proiektua gauzatu zuen. Beste ekintza askoren artean, eskuliburu bat egin zen, pdf formatuan doan deskarga daitekeena, 'Climarekin partekatutako Sukaldaritzako errezeta Liburua' izenekoa.

Argitalpen honetan ideiak eta pistak eman nahi dira, hausnartzeko eta gure karbono aztarna sukaldean gutxitzeko. Errezeta errazak dira, ohiko osagaiekin eta lortzeko errazak, betiere sasoikoak badira eta gure sukalderaino ehunka kilometro egin ez badituzte. Errezeta bakoitzarentzat bi karbono aztarna kalkulatu dira: bata, kalkuluari dagokio, errezeta praktika egokiak aplikatuz egiten bada, eta bestea, aholkuak aplikatu gabe sukaldatzen bada. Argi dago gure eguneroko jarduerekin klima-aldaketari lagun diezaiokegula.


Informazio gehiago